Συμβουλές

Πώς να αποφύγετε τους συζυγικούς καβγάδες.

logoi_tsakomou_250_b
Όσο μεγάλη κι αν είναι η αγάπη δύο συντρόφων, η εμφάνιση προβλημάτων είναι πρακτικά αναπόφευκτη. Αυτό όμως που πραγματικά έχει σημασία δεν είναι ακριβώς η παρουσία των προβλημάτων αλλά η καλή διαχείρισή τους, ώστε να μην να μην καβγαδίσουν οι δύο σύντροφοι και να μην εκτραπούν σε λεκτική ή, ακόμη χειρότερα, σε σωματική βία. Για να προλάβετε τις δυσάρεστες εξελίξεις μιας συζήτησης, να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

1. Μην αφήνετε να συσσωρεύονται τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα, γιατί θα πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και θα υπονομεύσουν τελικά τη σχέση σας. Για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, πρέπει τα προβλήματα να επιλύονται στο πρώτο στάδιο της εμφάνισής τους.

2. Μάθετε να ξεχωρίζετε τις αφορμές από τα πραγματικά αίτια. Έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότεροι καβγάδες ξεσπάνε για ασήμαντες αφορμές, πίσω από τις οποίες κρύβονται σοβαρές αιτίες.

3. Οι πραγματικές αιτίες των καβγάδων σας είναι γνωστές. Μην υποκρίνεστε, λοιπόν, και προτιμήστε να συζητάτε γι’ αυτές, όσο κι αν αυτό είναι μερικές φορές επίπονο.

4. Μην ανακατεύετε οικογενειακά πρόσωπα. Οι απόψεις τους δεν θα είναι αντικειμενικές και πιθανότατα θα υποστηρίξουν τον συγγενή τους. Προτιμήστε κάποιον οικογενειακό σύμβουλο ή ψυχολόγο.

5. Θα μειώσετε δραστικά τη συχνότητα των καβγάδων, αν αποφεύγετε εκφράσεις ή κινήσεις, που ερεθίζουν τον σύντροφό σας. Αυτό υπαγορεύει η κοινή λογική.

6. Εφόσον αγαπάτε τον σύντροφό σας, μην επωφελείστε από κάποια αστοχία του για να τον ταπεινώσετε και κυρίως μην εκφράζεστε προσβλητικά για την οικογένειά του. Αν φταίει κάποιος, αυτός είναι ο σύντροφός σας. Δεν είναι ο πατέρας ή η μητέρα του.

7. Συνειδητοποιήστε ότι ποτέ δεν πρέπει καβγαδίζοντας να περάσετε κάποια όρια. Αν το κάνετε, είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθεί την επόμενη φορά, που θα καβγαδίσετε.

8. Προσπαθήστε, αν είστε εσείς που προκαλείτε την όξυνση, να σταματήσετε τη συζήτηση, πριν χάσετε τον αυτοέλεγχό σας. Αν είναι ο σύντροφός σας, πέστε του ξεκάθαρα να σταματήσει να σας προκαλεί, γιατί διαφορετικά θα φεύγετε από το σπίτι.

9. Η αποχώρησή σας από το σπίτι ή, στην περίπτωση που οι καβγάδες δεν είναι πολύ έντονοι, η απομόνωση σε ένα δωμάτιο του σπιτιού, μπορούν να βοηθήσουν στην εκτόνωση της κατάστασης.

10. Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να διατυπώνετε απειλές, όταν αποχωρείτε από το σπίτι. Δεν χρειάζεται, για παράδειγμα, να απειλείτε τον σύντροφό σας ότι θα πάτε στο σπίτι της μητέρας σας ή των αδελφών σας. Θα τον εξαγριώσετε και ίσως σας κατηγορήσει για εγκατάλειψη συζυγικής στέγης.

11. Να λέτε πού θα βρίσκεστε και κατά προτίμηση κάπου κοντά για να δίνετε την εντύπωση ότι αποχωρείτε, αλλά είστε πάντοτε πρόθυμοι να επιστρέψετε το γρηγορότερο στο σπίτι σας, όταν τα πνεύματα θα έχουν ηρεμήσει.

Ακολουθήστε αυτές τις απλές πρακτικές. Θα διαπιστώσετε ότι η κοινή ζωή σας θα έχει καλύτερους ρυθμούς, πράγμα, βέβαια, που το θέλετε, αφού αγαπάτε τον σύντροφό σας.

Advertisements
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s