Γυμναστική

Καθημερινά ακούω όλο και περισσότερους να μιλάνε για το crossfit, και σχεδόν όλοι θέλουν να δοκιμάσουν να το κάνουν. Επίσης ανοίγουν συνεχώς χώροι όπου με δύο κιβώτια, δύο κρίκους ενόργανης και δύο ολυμπιακές μπάρες θεωρούνται χώροι άθλησης για crossfit.

Πριν 8 χρόνια ζήσαμε κάτι παρόμοιο με το πολυδιαφημισμένο powerplate, το οποίο θα έφερνε επανάσταση στο χώρο του fitness και υποσχόταν οτι σε 20 λεπτά θα σε μεταμόρφωνε σε ότι είχες φανταστεί. Τελικά, όπως αρκετοί είχαμε προβλέψει τότε, ήταν μια μόδα που ήρθε και έφυγε, αφήνοντας πίσω του πολλές κακές συνέπειες για αρκετούς που το δοκίμασαν.

Έτσι και το crossfit, πιστεύω, ότι είναι άλλη μια μόδα που θα περάσει και δεν θα ακουμπήσει και μάλιστα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα από το powerplate. Και αυτό διότι απευθύνεται σε πάρα πολύ μικρό και περιορισμένο κοινό, και όχι στον μέσο ασκούμενο. Τα μειονεκτήματά του είναι εύκολο να τα εντοπίσει κανείς ακόμα και με την πρώτη προπόνηση. Με ορατό το ενδεχόμενο του τραυματισμού ακόμα και από την πρώτη άσκηση, όλοι μπαίνουν να εκτελέσουν το ίδιο δύσκολο ασκησιολόγιο (πχ. Έλξεις στο μονόζυγο,επολέ,ζετέ,άλματα βάθους) χωρίς να έχουν καμία προηγούμενη παρόμοια προπονητική εμπειρία, και χωρίς να μπορούν οι περισσότεροι να εκτελέσουν έστω και μια σωστή, από τεχνικής πλευράς, επανάληψη της άσκησης.

Crossfit είναι μια μορφή αθλήματος που απευθύνεται σε αθλητές, και μάλιστα σε αθλητές δύσκολων αθλημάτων όπως η ενόργανη γυμναστική και η άρση βαρών. Σε καμία περίπτωση δεν απευθύνεται στα άτομα που συχνάζουν στα γυμναστήρια, δηλαδή στον μέσο ερασιτέχνη αθλούμενο.

Πιστεύω πως μια τέτοια προπονητική εμπειρία μόνο τραυματική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για όποιον την δοκίμαζε. Οι συνέπειές της θα ήταν μάλλον δυσάρεστες λόγω κάποιου τραυματισμού που σίγουρα θα αποκτούσε αργά ή γρήγορα με μαθηματική ακρίβεια, και σίγουρα θα του εξασφάλιζε ραντεβού με κάποιον φυσιοθεραπευτή για να αποκαταστήσει την ζημιά που έκανε στο σώμα του.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί στο crossfit δεν ακολουθείται καμία προπονητική αρχή, και δεν υπάρχει εξατομίκευση σε σχέση με την μοναδικότητα του κάθε ατόμου που έχει πάει να γυμναστεί. Τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό του εντυπωσιασμού και του υπερβάλλοντα ζήλου που διέπει την όλη διαδικασία, η οποία απαιτείται ώστε να «μυηθεί» κάποιος στο πολύ δύσκολο και «δύσκαμπτο» ασκησιολόγιο του crossfit.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αποκαταστήσω μια παρερμηνεία που έχει γίνει με το crossfit και το crosstraining ή functional training. Μιλάμε για δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα που το μόνο κοινό που έχουν είναι το πρώτο συνθετικό του ονόματός τους. Το crosstraining ή functional training έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία, ακολουθεί πιστά τις βασικές προπονητικές αρχές, έχει ασκησιολόγιο για όλους και εκτελείται από επαγγελματίες πιστοποιημένους γυμναστές, με εμπειρία στο χώρο του fitness και σεβασμό στον ασκούμενο και τις ανάγκες του.

Advertisements
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s